Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους πλοίων

03/08/2020
50 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τρεις φορές την εβδομάδα θα επαναλαμβάνεται η τηλεδιάσκεψη.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πλοίων από αύριο και έως τις 18 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για την πανδημία. Παράλληλα δήλωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 18 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να πάρουμε κάθε μέτρο, τόνισε. Σε ότι αφορά το ωράριο των νυχτερινών καταστημάτων (σ.σ. επιβολή απαγόρευσης λειτουργίας μετά από συγκεκριμένη ώρα) και τοπικά lockdown δήλωσε ότι εξετάζονται σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν επιβληθεί δήλωσε.

Η σύσκεψη για τον κορωνοϊό θα επαναλαμβάνεται τρεις φορές την εβδομάδα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας, «πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας». Ενδεικτικά είπε πως «οι νοσηλευόμενοι στης ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020».

Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ): Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης της πληρότητας στα πλοία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα της αύξησης των κρουσμάτων και αποτελεί μια επικίνδυνη για την δημόσια υγεία απόφαση», σχολίασε ο Ν. Σαντορινιός.

«Η επιλογή να μετατοπιστεί η υποχρέωση προστασίας από τον ιό στους επιβάτες και οι προσβλητικές, για τη χώρα, σκηνές που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πάνω στα πλοία, καταδεικνύουν απόλυτα την ανικανότητα της Κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη σχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας στον τομέα της ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης των νησιών.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της πανδημίας είχε ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει σε έναν σοβαρό ανασχεδιασμό των δρομολογίων, με επιδότηση νέων γραμμών και πλοίων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σήμερα προκύπτουν, να μην κινδυνέψει με κανένα τρόπο η συνδεσιμότητα των νησιών και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των ναυτικών. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αύξηση των δρομολογίων ανά προορισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί με επάρκεια η αυξημένη ζήτηση προς τους νησιωτικούς προορισμούς, με σεβασμό στη Δημόσια Υγεία, αποφάσισε, πέρα από κάθε λογική και ενάντια στα αναγκαία μέτρα προστασίας, την αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων σε 80-85%.

Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποδεικνύουν ότι οι προτεραιότητες τους δεν είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων. Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να προχωρήσει με άμεσες διαδικασίες στην αύξηση των πλοίων εξυπηρέτησης των γραμμών με επιδοτήσεις και να επαναφέρει το ποσοστό πληρότητάς στο 60-65%. Αυτές τις ώρες, η κοινωνία, η ακτοπλοΐα και οι επισκέπτες που εμπιστεύονται τη χώρα μας, απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», καταλήγει.

Η οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και συνολικά της Ε.Ε. υποχώρησε κατά το β' τρίμηνο του 2020 με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα, κατέγραψε μείωση κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε «ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές». Όπως είπε βαρύτητα δίνεται «στην κατάρτιση ενός συνεκτικού σχεδίου, που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα».

Ήδη έχει συγκροτηθεί μια πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού.

Το σχέδιο -που θα κατατεθεί στην Επιτροπή- θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες:

  • Την «πράσινη ανάπτυξη», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Την «ψηφιακή πολιτική», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
  • Τις «υποδομές», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Τον «παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σήμερα το απόγευμα θα δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη και μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο. Αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητηθεί στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη - euro2day.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ