Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νίκος Λαδικός: Ο Κώος φαρμακολόγος ερευνητής στο John Hopkins και την Ακαδημία Φαρμάκων των Η.Π.Α. στη μάχη κατά του κορωνοϊού

03/06/2020
7369 Εμφανίσεις
4 Σχόλια

Οι Κώοι επιστήμονες προσφέρουν στην παγκόσμια ιατρική και ερευνητική κοινότητα, ξεχωρίζοντας για τα επιτεύγματά τους και το επιστημονικό τους έργο. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα του Ιπποκράτη η περίπτωση ενός ομογενή ο οποίος είναι κλινικός φαρμακολόγος με μεγάλη εμπειρία στα ερευνητικά κέντρα της Αμερικής μεταξύ των οποίων και το διεθνώς καταξιωμένο John Hopkins.

Ο λόγος για τον Dr. Νίκο Λαδικό, γιος του Γιάννη Λάδικού ( ξενοδόχου στην Καρδάμαινα) ο οποίος είναι κλινικός φαρμακολόγος με αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία και λαμπρές σπουδές. Μπορεί ο ίδιος να μην έχει γεννηθεί στην Κω, όμως έχει πάντα στην καρδιά του τον τόπο καταγωγής του και δηλώνει περήφανος που για το νησί του, που είναι η γενέτειρα του πατέρα σ ιατρικής.

Ο δρ. Λαδικός συνεργάζεται με νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής. Στην κατοχή του έχει πτυχία στην κλινική φαρμακολογία, κλινική φαρμακοθεραπεία , γηριατρική φαρμακολογία ,φαρμακολογία μολυσματικών ασθενειών και βιοχημεία. Έχει δεκάδες δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά για τις έρευνες του σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Ο Κώος καταξιωμένος επιστήμονας – ερευνητής συνεργάζεται με το διάσημο John Hopkins, διευθύνει τμήμα του AMCP ( Ακαδημία Διαχειριζόμενης Φροντίδας Φαρμάκων) και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με αρκετά πανεπιστήμια ενώ έχει κάνει παράλληλα και σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων με ειδίκευση στα οικονομικά και τις διεθνές επιχειρήσεις.

Ο κλινικός φαρμακολόγος είναι παντρεμένος με ένα παιδί , ενώ η γυναίκα του είναι πνευμονολόγος με ειδίκευση στην μεταμόσχευση πνευμόνων. Φυσικά και οι δύο από την αρχή της πανδημίας του Covid – 19, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση του φονικού ιού και της ανακάλυψης κάποιου φαρμάκου που ενδεχομένως βοηθήσει τους χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Αν και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ο χρόνος του γιατρού είναι εξαιρετικά περιορισμένος δεδομένου και των εξελίξεων γύρω από τον κορονοϊό, παρόλα αυτά , δέχτηκε με μεγάλη χαρά να επικοινωνήσει με το «ΒτΚ» και τους Κώους μέσω της εφημερίδας μας.


«ΒτΚ»: Είστε στον τομέα της κλινικής φαρμακολογίας. Εξηγήστε μας τι ακριβώς κάνετε σε αυτή την επιστήμη.

Ν.Λ.: « Διαθέτω τριπλή πιστοποίηση από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές στην κλινική φαρμακολογία. Πιο συγκεκριμένα έχω ειδικότητες στην γενική φαρμακοθεραπεία, την γηριατρική και τις μολυσματικές ασθένειες. Όσο εργαζόμουν αποκλειστικά στο νοσοκομείο ( μέλος του John Hopkins) , ήμουν ο επικεφαλής φαρμακοποιός για το πρόγραμμα αντιμικροβιακής επιμέλειας (ASP), υπεύθυνος του PGY-1 για τα λοιμώδη νοσήματα και διαχείρισης των μικροβίωνκαι συντονιστής ερευνητικών φαρμάκων για το νοσοκομείο Suburban του John Hopkins με έδρα το Bethesda, Maryland.Επιπλέον, είμαι επίσης ερευνητής στον τομέα των φαρμάκων. Τα πεδία της έρευνάς μου περιλαμβάνουν λοιμώδεις ασθένειες / αντιμικροβιακή διαχείριση στον γηριατρικό πληθυσμό, φαρμακοοικονομική και θεραπείες στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σεμεταμόσχευση πνευμόνων.

Σχετικά με το πτυχίο της φαρμακευτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες,είναι μοναδικό δεδομένου του γεγονότοςότι είναι ένα πτυχίο Doctor of Pharmacy, δηλαδή γιατρός φαρμακευτικής. Οι ιατροί, οι οποίοι είναι κλινικοί γιατροί,λαμβάνουν τεράστια εκπαίδευση στην ιατρική διαχείριση και τη διάγνωση ασθενειών και κάποια εκπαίδευση στη φαρμακοθεραπεία. Η εστίασή μας είναι στη φαρμακοθεραπεία με κάποια κατανόηση στη διάγνωση ασθενειών. Οι κλινικοί φαρμακοποιοί – φαρμακολόγοι είναι αναπόσπαστοι εταίροι στη διαχείριση ασθενειών για ασθενείς στο νοσοκομείο, στο λιανικό εμπόριο και στην κοινωνία. Πολλοί στον κλάδο μας επίσης διεξάγουμε διεπιστημονικές έρευνες».

ΒτΚ: Ο κορονοϊός είναι το κυρίαρχο θέμα παγκοσμίως. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το νέο ιό. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο και για πόσο ακόμα χρονικά μπορεί ο πλανήτης και η οικονομία να είναι σε καραντίνα;

Ν.Λ:« Η λέξη μπορεί είναι διαφορετική από την λέξη πρέπει. Οι κλινικοί και ιατρικοί ερευνητές είναι εξαιρετικά έξυπνοι, μορφωμένοι και εργατικοί επιστήμονες. Στις καλύτερες περιστάσεις, η έρευνα απαιτεί χρόνο (χρόνια). Το γεγονός ότι μαθαίνουν για τον ιό και ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις σε πραγματικό χρόνο (ημέρες έως εβδομάδες) είναι εξαιρετικά δύσκολο, μια αξιοσημείωτη απόδειξη για την εκπαίδευσή τους.

Στην παρούσα φάση, η απομόνωση και η κοινωνική απόσταση είναι οι μόνες ενέργειες που είναι γνωστές ότι λειτουργούν. Ο ιός είναι αρκετά μεταδοτικός και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Για να εξαπλωθεί, ο ιός πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από άλλους. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί, αλλά κανείς δεν είναι κοντά για να το μεταδώσει ( ως ξενιστής) , τότε ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους.

Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι παντού ανησυχούν τόσο για να μην μολυνθούν οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ( και να μην αρρωστήσουν και πεθάνουν) ,καθώς και για την δουλειά τους και την οικονομία. Να θυμάστε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που μετέδωσαν τον ιό και εξαπλώθηκε η ασθένεια, δεν γνώριζαν ότι οι ίδιοι ήταν φορείς και νοσούσαν. Ήταν ασυμπτωματικοί. Επιπλέον, τα τεστ για τον Covid – 19 δεν είναι τέλεια και πολλές φορές δίνουν εσφαλμένα αποτελέσματα. Ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του κορονοϊού, ασυμπτωματικός και τα αποτελέσματα των εξετάσεων να βγαίνουν αρνητικά. Για αυτό το λόγο η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση επιβάλλονται.»


ΒτΚ: Υπάρχει ελπίδα για το φάρμακο;

Ν.Λ.: « Η ανακάλυψη φαρμάκων είναι μία μακρά και επίπονη διαδικασία και τα μικρόβια (συμπεριλαμβανομένων των ιών) είναι δύσκολα και μία πρόκληση. Ωστόσο, η ιατρική επιστήμη και οι επιστημονικοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει καταπληκτικές θεραπείες για πολλές ασθένειες. Ελπίζω και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία φαρμακοθεραπευτική λύση στο μέλλον.Ωστόσο, αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ χρόνο.»


ΒτΚ: Θεωρείς ότι η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα που επιβλήθηκε νωρίς στην ελληνική κοινωνία από την πολιτεία βοήθησε στο να είναι τα νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων χαμηλά στην χώρα μας;

« Η έγκαιρη καραντίνα και οι προσπάθειες κοινωνικής απομόνωσης, είναι έγκαιρες προσπάθειες που έχουν δείξει τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε περιοχή και χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.»


ΒτΚ: Ποια είναι η εκτίμηση σου για την πορεία της πανδημίας από εδώ και στο εξής και τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να αυτοπροστατευθούν και να διαφυλάξουν την υγεία του κοινωνικού συνόλου;

Ν.Λ.: « Εάν οι περιορισμοί αρθούν νωρίς, υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να βελτιωθεί και στη συνέχεια να χειροτερέψει ξανά. Άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενδεχομένως συναντηθούν με μεγάλες μάζες ανθρώπων , να μολύνουν άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης δημιουργώντας έτσι νέα κρούσματα, ένα δεύτερο κύμα.

Βεβαίως η κύρια ερώτηση έχει να κάνει με την διαχείριση της πανδημίας και της υγείας έναντι της οικονομίας. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν σε περίοδο καραντίνας και δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα σε αποταμιεύσεις για να παραμείνει η καραντίνα επ΄αόριστα. Οπότε, πώς η κοινωνία αρχίζει να επαναφέρει τους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη μολυσματικότητα; Είναι μια δύσκολη ερώτηση.

Οι καλύτερες συμβουλές που δίνω σε όλους: Συμπεριφερθείτε λες και κάθε άτομο γύρω σας είναι μολυσμένο. Πλύνετε τα χέρια και το πρόσωπό σας με σαπούνι και νερό. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας μέχρι να πλύνετε τα χέρια και το πρόσωπό σας. Φορέστε κάποιο είδος προστασίας προσώπου όποτε βρίσκεστε οπουδήποτε κοντά σε άλλους και κρατήστε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από ΟΛΟΥΣ τους άλλους — οικογένεια, φίλους, εκκλησία, νέους / ηλικιωμένους. Δεν έχει σημασία ποιος είναι. Κάθε άτομο μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οπότε η κοινωνική απόσταση πρέπει να διατηρηθεί. Συνεχίστε να είστε σε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση και αισιόδοξοι.»


ΒτΚ: Η σύζυγός σου είναι πνευμονολόγος και ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων; Ποια είναι η εμπειρία της με το COVID;

Το COVID έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με κάποιες άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, ασθενείς με μεταμόσχευση πνευμόνων. Όχι μόνο οι ασθενείς αυτοίείναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά επίσης λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το φυσικό ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους σε χειρότερα αποτελέσματα εάν μολυνθούν με COVID.»

Σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσουμε τον Κώο επιστήμονα και ερευνητή για το χρόνο του. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματά του και ευχόμαστε να συμβάλλει με τις γνώσεις του στην βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά θαύματα και ερευνητές όπως ο Νίκος Λαδικός, έκαναν τον κόσμο μας πολύ καλύτερο. Θερμά συγχαρητήρια και ευχόμαστε μόνο επιτυχίες. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση η χαρά αλλά και η συγκίνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, λόγω συγγενικών δεσμών.

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 4
Monique
Monique 21/08 - 04:12
Florida
Congratulation on your magnificant achievments. Blessings to your family and wishing continued success.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. 09/06 - 21:16
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ.
ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΑΠΩ.ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΜΟΥ ΓΙΕ.
DOROTY RAFTOPOYLOYΑνώνυμος
DOROTY RAFTOPOYLOYΑνώνυμος 08/06 - 20:42
AKROTIA
EINAI SUPER SYNTAXY. SE RYXARISTOUME SANDY LADIKOY.
DOROTHY RAFTOPOULOUΑνώνυμος
DOROTHY RAFTOPOULOUΑνώνυμος 08/06 - 20:04
AKROATIA
SAS EYXARISTO GIA THN TELEIA ENHMEROSH.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ