Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us

OI MAΝΤΡΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΙΣΙΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΚΩ (3)

12/03/2020
278 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στο προηγούμενο φτάσαμε μέχρι την πηγή της Βορίνας, στου Νικολή του χόνδρου την μάντρα. τώρα φεύγουμε από κει και πάμε δυτικά και φτάνουμε στου Αράπη του Χαϊδαράκη την μάντρα στην θέση αχτενιά. Έχει εκεί πηγή με πολύ νερό. Ήτανε η μάντρα του Χαϊδαρακη στο δυτικό σαλούμι γιατί είχε και στο Ανατολικό. Σε κείνο το μαντροκάθισμα τώρα, κατοικεί ο Πανορμίτης ο Μαρκάκης και έχιε δικά του ζώα και παίρνει νερό από την πηγή του αχτενιά.

Πέρα από τον αχτενιά και πέρα από το ποταμάκι, ήταν η μάντρα του Τούρκου δασκάλου Χασάν Κοτζαογλάν και είχε πιστικό τον Γιώργη τον Χριστοφή και έπαιρνε και κείνη νερό από τον αχτενιά, παλιά πηγή που την έχουν αξιοποιήσει οι Ιταλοί και πηγάζει μέσα από τα πηγαδούλια. Φεύγουμε από κει και πάμε πιο χαμηλά πάνω από το Ιπποκράτειο Ίδρυμα σε μια πηγή Ξοτρόχους, παλαιότερα η πηγή αυτή είχε πολύ νερό και ύδρευε όλο τον Γκερμεττέ. Εκεί ήτανε του Νικολιού οτυ Τρακόσα η μάντρα, η γυναίκα του ηταν η Φιλιά η οποία ήτανε Ζερβάνενα από τον Αη Φωκά. Ο Νικολιός πέθανε νωρίς και η Φιλιά έκαμε γαμπρό Σαμιώτη και πήρε την μάντρα από δω και πήγανε στη Σάμο και κάναν εκεί 5-6 χρόνια , μετά πούλησε την μάντρα στη Σάμο και γυρίσαν πάλι στην Κω και δούλευε ο γαμπρός της μαζί μου. Από κει φεύγουμε και πάμε στη θέση Κοκκινόβρυση που είναι παρακάτω από τη Βορίνα. Εκεί κατοίκησε ένας καλό κτηνοτρόφος και δραστήριος άνθρωπος ο Διαμαντής ο Δυοματτάρης. Είχε μεγάλη μάντρα και του τρεχε η μάντρα και έκαμε περιουσία. Αγόρασε ένα περβόλι εκεί στο δρόμο του Ψαλιδιού και άνοιξε και μπακάλικο στης Σαμαρεδείνενας τα μαγαζιά απέναντι στα Χασαπιά και είχε πληρεξούσιο κάποιο Φρατζάκη. Είχε καμιά εικοσαριά παιδιά. Γύρω στο 1915 μπάρκαρε τα πιο πολλά παιδιά του και τα στειλε στην Αμερική. Στα παιδιά του δεν είπε ποτέ ότι είχε δικό του μπακάλικο και περβόλι για να μην γίνουν οι γιοι του τζαπατζήδες. Αφού περάσαν τα χρόνια, μετά το σεισμό του 1933 τον καλέσαν τα παιδιά του να πάει στην Αμερική και τον καταφέραν και πήε. Τα παιδιά του εκεί παντρευτήκανε και κάμαν πολλά παιδιά όπως ο πατέρας τους και κάμαν ένα χωριό Δυοματταρέικο. Όταν λοιπόν πήγε στην Αμερική ήταν τόσοι πολύ Δυοματτάρηδες εκεί που έκανε καμιά δεκαριά μέρες να τους δει όλους. Εκεί ο γέρο Διαμαντής γιόρτασε και τα γενέθλια τα 100 χρόνια. Τα παιδιά του, του σφάξαν αρνιά , κατσίκια και κάναν ένα γλέντι τσοπανίστικο Κώτικο και φέραν και Κώττικά όργανα και παίξανε. Τα παιδιά του τον σηκώναν στους ώμους τους και χορεύανε. Τόσο πολύ συγκινήθηκε ο Διαμαντής από τα γενέθλια που του κάνανε, που ξεψύχησε πάνω στον χορό. Όταν ήρθε το χαππάρι στην Κω και το μαθε ο Φρατζάκης,, έτρεξε γρήγορα και μεταβίβασε πάνω του και το περβόλι και το μπακάλικο. Τα απιδιά του που δεν ξέραν τίποτα, πήραν τα κρεμαστάρια του.

Φεύγουμε από κει και πάμε παρακάτω στη θέση Τσιλιμπίρι, εκεί ήταν η μάντρα του Γιωργά που την είχε αγορασμένη από τον Χιλμί τον Κοντάκι και είχε πιστικό τον Βασίλη τον Καβουρμά. Τώρα την μάντρα εκείνη την έχει αγορασμένη ο γαμπρός του Βασίλη ο Μάνος ο Τρουμούσης. Ακόμα μία μάντρα είχε εκεί στο Τσιλιμπίρι, ήταν του Μιχάλη του Βαγιανού, τώρα εκείνη η μάντρα δεν υπάρχει και παίρναν και οι δύο νερό από το Σουλουντράνι, τώρα στέρεψε και αυτό και παίρνουν από τη Βορίνα. Φεύγουμε από κει και πάμε πιο δυτικά στη μάντρα του Μανόλη του Κώστογλου του πατέρα του Δήμου που είχε μάντρα οικοδομικών υλικών, που είναι μες στα χωράφια του Τιμωλέου. Είχε πηγή εκεί στου Τιμωλέου. Πάμε και λίγο παραπάνω στη θέση μαντράκια, ήταν η μάντρα του Στέλιου του Κώστογλου του Τσούγγρου και είχε σύντροφο τον Αντώνη τον Χρύση και παίρναν και εκείνοι νερό από του Τιμωλέου την βρύση. Από κει φεύγουμε και πάμε πιο δυτικά και πάμε στη μάντρα της Φαϊχας, Η Φαϊχα που είχε σύντροφο τον Νίκο τον Κώστογλου τον Μαυροσκούφη, καλός άνθρωπος και καλός νοικοκύρης. Ο Νίκος αγόρασε ένα καλό χωράφι από την Χαϊφά 70 στρ. και σε λίγο αγόρασε και την μάντρα της. Από κει φεύγουμε και πάμε στο ύψωμα του Κάππα, εκεί έχει μάντρα ο Λευτέρης ο Χαραπάς, έχει δικά του ζώα. Η γυναίκα του είναι η Άννα Τρουμούση, η ξανθιά. Ο Λευτέρης παίρνει νερό από πάνω από το κρυόνερο τα κυππαρίσια. Ξαναγυρίζουμε πάλι κάτω και πάμε ανατολικά του Ακληπιείου. Εκεί στου Γιαλέρη τον ποταμό είναι ο Γιάννης ο Μαρκάκης ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων. Εκεί έχει το ποιμνιοστάσιό του και αρμέγει με σύγχρονο τρόπο με αρμευτικό μηχάνημα, αλλά ο Γιάννης μένει στο Γκερμεττέ και πάει και έρχεται. Ο Γιάννης παίρνει νερό από μια πηγή που είναι μες στου Γιαλέρη τον ποταμό. Πάμε πιο δυτικά, κατεβαίνουμε χαμηλά και πάμε δυτικά του Ασκληπιείου και πέρα από τον ποταμό Ντερμέ ντερεσί. Εκεί ήταν η μάντρα του Αλή του Νιννακιού. Έκαμε εκεί πιστικός πριν από χρόνια ο Νικολιός ο Γιαπράκας , ο ποίος είχε μια όμορφη γυναίκα και πήαινε και έπαιρνε νερό από την καππακλίδικια βρύση που ήτανε εκεί μες στο δρόμο δυτικά του Ασκληπιείου. Της έλεγε ο άντρας της νύχτα να μην πάς ποτέ να πάρεις νερό από κει. Εκείνη ξεχάστηκε μια φορά και πήε την ώρα που ήταν βασιλεμένος ο ήλιος και είδε από μακριά ασπροντυμένες νεράϊδες που γδύνονταν και κάνανε μπάνιο στη βρύση. Η γυναίκα δεν έστρεψε, μόνο έκαμε ακόμα λίγα βήματα. Εκεί ένιωσε κάτι να την χτύπησε μέσα της. Έστριψε πήγε στη μάντρα έπεσε στα ρούχα και σε 40 μέρες πέθανε και άφησε του αντρός της ένα κοριτσάκι ορφανό αχρόνιστο. Εκείνη η βρύση έχει στερέψει, αλλά ούτε η μάντρα υπάρχει πια.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ