Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice». Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε. Εντούτοις, τα ποσοστά αυτά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά έρευνας που διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας. «Βλέπουμε ένα μείγμα χαρακτηριστικών όπως είναι η εμπιστοσύνη στο Κράτος, στις συστάσεις των Οργανισμών, (της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΟΔΥ, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου) και της πρόθεσης εμβολιασμού».

Ορθολογική η απόφαση της Ιταλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της συνύπαρξης. Οι επιλογές μας εφόσον επηρεάζουν και τους άλλους, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις, τονίζει ο κ. Σουλιώτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο, ή ευάλωτους ανθρώπους, όπως πχ οι υγειονομικοί. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους στερηθούμε σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί η πίεση στο σύστημα υγείας θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Μία σειρά από λόγους μας κάνουν να υποστηρίζουμε ότι είναι ορθολογική η επιλογή και της γειτονικής Ιταλίας να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε».

Υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού σημειώνουν όσοι υποβάλλονται συχνά σε προληπτικές εξετάσεις

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλούνται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες. Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι «τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών». Πηγή:www.dimokratiki.gr

  • 13 Ιουνίου 2021
  • 0 Σχόλια

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1

Οι Έλληνες ξενοδόχοι πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αποτρέπει τους πολίτες της να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό ώστε να ξοδέψουν περισσότερα εντός συνόρων και να ωφελήσουν την οικονομία τους, είπε ο επικεφαλής κορυφαίας τουριστικής εταιρείας στην Daily Mail.

Ο Γκράχαμ Σίμπσον, ιδρυτής της Simpson Travel, είπε την εφημερίδα ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η Βρετανία αποτρέπει τα ταξίδια σε προορισμούς με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Και ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αιτιολογήσει τη στάση της με στοιχεία και δεδομένα.

«Συναντήθηκα με 18 ξενοδόχους και τον βουλευτή της Ζακύνθου, οι οποίοι ανησυχούν πάρα πολύ», είπε ο Σίμπσον. «Συνήθως το 70% των πελατών στα ξενοδοχεία τους είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Βρετανοί τουρίστες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να  κρατήσει τον πληθυσμό στην Αγγλία, για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα μείνουν στην Αγγλία», είπε.

Ο Σίμπσον, που περνά μέρος του χρόνου στους Παξούς με την Ελληνίδα σύζυγό του, χαρακτήρισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας «καταπληκτικό» και είπε ότι ο ίδιος είναι πλήρως εμβολιασμένος από τον Απρίλιο.

Οι Παξοί είχαν μηδέν θανάτους και μόλις πέντε κρούσματα κορωνοϊού τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ μηδέν κρούσματα έχει το Μεγανήσι, με την κατάσταση να είναι παρόμοια σε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. «Στην Κέρκυρα, το νησί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, περίπου 120.000 ατόμων, έχουν 10-15 κρούσματα την ημέρα», πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι όλοι όσοι δουλεύουν στον τουρισμό πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. «Είναι πιθανότερο να κολλήσεις στο αεροδρόμιο Gatwick όπου οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές δύο ή και παραπάνω ωρών πλάι σε άλλες αφίξεις από όλο τον κόσμο και συναντούν αποδιοργανωμένο και ελλιπώς εκπαιδευμένο προσωπικό», είπε.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να ταξιδέψει ο βρετανικός πληθυσμός αυτό το καλοκαίρι», εκτίμησε.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 64 ανά 100.000 πληθυσμού. Παρότι τα νούμερα είναι πτωτικά εδώ και 10 συνεχόμενες ημέρες, είναι οριακά υψηλότερα από τα βρετανικά, όπου καταγράφονται 61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες ότι κάποια ελληνικά νησιά θα έμπαιναν στην πράσινη λίστα της Βρετανίας στην τελευταία αναθεώρησή της διαψεύσθηκαν. Η Ελλάδα παρέμεινε στην πορτοκαλί λίστα καθώς καμία χώρα δεν «αναβαθμίστηκε». Αντίθετα, η Πορτογαλία, που ήταν ο μοναδικός προορισμός της Μεσογείου που είχε καταφέρει να μπει στην πράσινη λίστα, υποβαθμίστηκε στην πορτοκαλί.

moneyreview.gr


  • 13 Ιουνίου 2021
  • 0 Σχόλια

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ ξεκινά στα μέσα Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα του οργανισμού προκειμένου να δουν αν είναι δικαιούχοι για τα voucher.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού περιλαμβάνει επιδότηση έως και 100% σχετικά με τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αφορά 1 έως 6 διανυκτερεύσεις ή 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις στις περιοχές σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η μοριοδότηση απευθύνεται σε 300.000 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ληφθεί υπόψη το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2019 λίγο πριν η πανδημία του κορονοϊός χτυπήσει τη χώρα. 

Αναλυτικά τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι:

Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι όσοι, κατά το προηγούμενο έτος, πληρούσαν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας).

Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών.

Συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)

Ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να έχουν λάβει voucher για τον Κοινωνικό Τουρισμό κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ από τη συγκεκριμένη οδηγία εξαιρούνται τα ΑμεΑ.

Παραδείγματα:

Μία εβδομάδα τον Αύγουστο σε νησί για τετραμελή οικογένεια για 6 νύχτες σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με πρωινή, έχει επιδότηση 720 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Σ' αυτή την περίπτωση η συμμετοχή των δικαιούχων είναι 96 ευρώ. Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή η επιδότηση του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 55 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα αφορά και η συμμετοχή του δικαιούχου. Η συνολική επιδότηση του ΟΑΕΔ ανέρχεται δηλαδή σε 775 ευρώ δηλαδή καλύπτει το 84% του κόστους και 151 ευρώ δηλαδή το 16% του κόστους, θα κληθεί να πληρώσει ο δικαιούχος.


reader.gr

  • 13 Ιουνίου 2021
  • 0 Σχόλια

ΕΞΟΔΟΣ