Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

25η Νοεμβρίου : Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

24/11/2020
52 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το 95% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 70% παγκοσμίως είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια. 

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο του οποίου τα εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας και εκμετάλλευσης, ενώ ετησίως μόλις 1% από αυτά να διασώζεται. Ιδιαίτερα στη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης,  όπου τα θύματά της είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία (80%) γυναίκες και ανήλικα κορίτσια εύλογα συγκαταλέγεται στις μορφές βίας κατά των γυναικών. 

Η εμπορία ανθρώπων τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από άλλες παράνομες δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος και έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο. 

Η ζήτηση για φθηνή εργασία και φθηνές σεξουαλικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα εμπορίας ανθρώπων. H Ελλάδα είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”, καθώς είναι τόσο χώρα διέλευσης όσο και χώρα προορισμού για τα θύματα. Εξαιτίας της γεωμορφολογίας της και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην εμπορία ανθρώπων.

Αναγνωρίζοντας πως το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, και έχοντας διαπιστώσει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην παροχή πληροφοριών σχετικά με πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων, δημιουργήσαμε μια ενημερωτική καμπάνια. Ο σκοπός της καμπάνιας είναι αφενός να ενημερώσουμε τους πολίτες για τρεις από τις συνηθέστερες μορφές εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα (σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική εργασία, εξαναγκαστική επαιτεία), και αφετέρου να τους ενθαρρύνουμε να καλέσουν στη Γραμμή 1109 για να αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ