Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανοίγει νέα πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

19/03/2021
56 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να αποζημιωθούν από το κράτος για τα «κουρεμένα» ενοίκια, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα και να «τρέξει» πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις ενεργοποιώντας άμεσα μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Covid ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1 εντός της ημέρας θα πληρωθούν ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου και τη Δευτέρα – Τρίτη θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 88,7 εκατ. ευρώ σε 675.927 περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων.


Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται  στην νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet. Με την είσοδό τους στην πλατφόρμα αποκτούν αναλυτική εικόνα για την πορεία των δηλώσεων Covid που έχουν υποβάλει από το Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και τις δηλώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου 2021 που υποβάλουν την περιόδο αυτή. Παράλληλα θα ενημερώνονται για τυχόν λάθη και παραλείψεις που έχουν εντοπιστεί μετά τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν αλλά και για ποιο λόγο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους.

Επίσης θα ενημερώνονται για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται καθώς και εάν:

-              Έχει γίνει συμψηφισμός της ενίσχυσης με τις φορολογικές οφειλές για μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020

-              Τις αποζημιώσεις σε μετρητά για τα κουρεμένα ενοίκια από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά.

Καθυστερήσεις στον έλεγχο και την επεξεργασία των δηλώσεων αλλά και πολλά λάθη και παραλείψεις έχουν μπλοκάρει τις πληρωμές για τα «χαμένα» ενοίκια αφήνοντας στον αέρα τους ιδιοκτήτες, ειδικά αυτούς που ζουν αποκλειστικά από την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Πέρα από τα λάθη των ιδιοκτητών, παρατηρήθηκαν δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή από παρατυπίες των ενοικιαστών, με αποτέλεσμα τόσους μήνες οι ιδιοκτήτες να μη λαμβάνουν ούτε το ενοίκιο από τους ενοικιαστές  ούτε την αποζημίωση από το κράτος.


Μάλιστα την έντονη δυσαρέσκεια για το πρόβλημα εκφράζουν σε επιστολή τους προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, και κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 231 μέλη του Κινήματος Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όπως αναφέρουν «παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε λάβει την αποζημίωση για τα διαφυγόντα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 αλλά σε πολυάριθμες περιπτώσεις ούτε καν των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020». Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία τονίζοντας ότι «δεν αντέχουμε άλλο να σηκώνουμε, εμείς οι ιδιοκτήτες, τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που ανέκυψαν στην πανδημία. Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε».

Διορθώσεις λαθών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid προκειμένου να αποζημιωθούν  για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έλαβαν το 2020. Η ηλεκτρονική παλτφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή και δέχεται αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»  από τους φορολογούμενους που έμειναν εκτός της κρατικής αποζημίωσης για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020. 

Σύμφωνα με το  χρονοδιάγραμμα τροποποιητικές δηλώσεις Covid υποβάλλονται:

- Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.. 

- Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις  για λάθη και παραλείψεις σε  δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

- Μέχρι 12 Απριλίου 2021 από  επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων  για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

-  Μέχρι  29 Μαρτίου 2021 από  επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά για τον μήνα Ιανουάριο 2021 .

Η  ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου και πληρώνει τις ουρές για τα κουρεμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Παράλληλα τρέχει και άλλους συμψηφισμούς με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ