Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Κω, χαρά, υπερηφάνεια και αισιοδοξία υπερισχύουν κάθε άλλου συναισθήματος, καθώς βλέπουμε το νησί μας να υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που στηρίζεται στους ανθρώπους του τόπου και στη φυσική του ομορφιά.
Πίσω όμως από αυτή τη φωτεινή εικόνα, υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Η υγειονομική θωράκιση της Κω δεν έχει ακολουθήσει το βηματισμό της ανάπτυξής της.
Η Κως, ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα νησιά του Αιγαίου, εδώ και χρόνια ζητά αυτό που θεωρείται αυτονόητο σε κάθε σύγχρονη κοινωνία: ένα νέο νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των 40.000 κατοίκων και των περίπου 1.700.000 επισκεπτών της.
Τον Ιούνιο του 2022, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την ανέγερση νέου νοσοκομείου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες. Όμως, τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Όπως δήλωσε πρόσφατα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Δωδεκανήσιος κυβερνητικός βουλευτής, χάθηκε η ευκαιρία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι γεγονός ότι το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί, η χρηματοδότηση δεν έχει δεσμευτεί με κανένα τρόπο και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.
Πέρα από τις καθυστερήσεις, αναδεικνύεται ένα ευρύτερο πρόβλημα, η δυσκολία να δοθεί προτεραιότητα σε έργα ουσίας, εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι ζήτημα μόνο της Κω. Παρόμοιες εμπειρίες καταγράφονται και σε άλλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κάλυμνος, όπου οι «διαχρονικές» διεκδικήσεις και υποσχέσεις για ακτινοθεραπευτικό τμήμα ή πανεπιστημιακή σχολή είτε δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε πράξη, είτε αν ενεργοποιήθηκαν, βασίζονται σε πρωτοβουλίες και δωρεές των συμπολιτών μας.
Στην Κω, δεν είναι μυστικό ότι το υπάρχον νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε υποδομές όσο και σε στελέχωση. Η ανανέωση του οργανισμού εκκρεμεί, ενώ η έγκριση των απαραίτητων προκηρύξεων για κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες ήρθε μόνο μετά από μακροχρόνιες και επίμονες προσπάθειες. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινό αγώνα για να κρατήσει όρθιο ένα σύστημα που χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση.
Δεν πρόκειται μόνο για θέμα τοπικό.
Αφορά την ουσία της πολιτικής. Το ερώτημα είναι αν η υγεία είναι δικαίωμα για όλους ή προνόμιο για λίγους.
Η ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης και εθνικής αξιοπιστίας.
Η Κως, ένα νησί που προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα, αξίζει ένα νοσοκομείο αντάξιο των αναγκών, της δυναμικής και της προσφοράς της.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα μπορούν να γίνουν. Το έχουμε δει να συμβαίνει.
Αν όχι, οι κοινωνίες, όπως και οι πολίτες, έχουν μνήμη και κρίση.
Γιατί, τελικά, οι υποσχέσεις δεν γιατρεύουν ανθρώπους.
Τα έργα το κάνουν.
Η Δρ. Κατερίνα Γαβαλά είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω
tovima.gr